شنوایی سنجی نوزاد
انجام اقدامات مرتبط با شنوایی سنجی نوزادان و کودکان و تستهای شنوایی سنجی همچون تست ای بی آر از اهمیت بسیاری برخوردار میباشد و به همین دلیل؛ والدین نیز باید نسبت به پیگیری این مسئله توجه کافی داشته باشند.
شنوایی سنجی نوزاد
معمولا سوالات بسیاری پیرامون چگونگی انجام تست شنوایی سنجی نوزاد و حتی هوم ویزیت شنوایی از جانب افراد مطرح میگردد اما با استناد به تحقیقات پرتکل کمیته شنوایی سنجی نوزادان میتوان گفت در صورتی که نوزادی، تحتتاثیر دلایل گوناگونی دارای کم شنواییِ قابل توجه مادرزادی باشد، این مسئله باید تا سه ماهگی او تشخیص داده شده و در همین راستا؛ پیگیری مداخلات زودهنگام تا شش ماهگیاش نیز ضروری میباشد. اگر کم شنوایی نوزادی به موقع کشف نشود، طبیعتا رشد گفتار و زبانش نیز دچار تاخیر شده و زمینه برای ایجاد و پیشروی دیگر مشکلات فراهم خواهد گشت.
تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان میدهند، اگر نوزادی به کم شنوایی مبتلا بوده و با پیگیریهای والدین او و مراجعه به کلینیک شنوایی سنجی نوزاد، پزشکان نیز کم شنوایی وی را تا قبل از شش ماهگیاش تشخیص داده و به دنبال آن، مداخلات درمانی و توانبخشی نیز آغاز گردد، طبیعتا پروسه گفتار و زبان او در مقایسه با کودکانی که این عارضه؛ دیرتر در آنها تشخیص داده شده است، رشد بیشتری را خواهد داشت. علاوه بر این مسئله، عملکرد کودکانِ اینچنینی در زمینههایی همچون خوانش متنهای گوناگون، حسابوکتاب کردن، تعداد واژگان استفاده شده، صحبت کردن روان و قابلفهم و به طور کلی؛ واکنشهای اجتماعی مهم نیز در حدود 20 تا 40 درصد بالاتر است. در واقع همین موارد، اثبات میکنند که کودکان اینچنینی باید به محض اطلاع پزشکان و والدین از بیماریشان؛ تحت درمان قرار گیرند.
پس از متولد شدن نوزاد، ممکن است قبل از ترخیص آزمایش شنوایی برای نوزاد شما پیشنهاد شود. این آزمایشات میتوانند در چند هفته اول توسط متخصصین مراقبت های بهداشتی و یا شنوایی شناس نیز صورت بگیرند. در حالت ایده آل تست های شنوایی بهتر است در 4 تا 5 هفته اول انجام بگیرند؛ هر چند تا 3 ماهگی نوزاد نیز قابل انجام هستند. این بازه زمانی برای تشخیص مشکلات شنوایی بسیار مهم است زیرا زمان رشد گفتار نوزاد میباشد. چنانچه به دقت آزمایشات غربالگری شک دارید و یا آزمایشات شنوایی سنجی در بیمارستان برای شما انجام نشد، میتوانید برای انجام آزمایشات مربوطه به کلینیک های معتبر شنوایی مراجعه کنید.
هدف از ارزیابی اولیه نوزادان این است که کم شنوایی آنها با انجام اقداماتی در نهایت تایید یا رد گردد، میزان کم شنواییشان تشخیص داده شود، شکل آن نیز نشان داده شده و به طور کلی؛ پروسهای آغاز گردد که در آن بتوان کلیت سیستم شنوایی نوزادان را مورد ارزیابی قرار داد. معمولا به والدین توصیه میشود حتی اگر فقط یک گوش نوزادشان در تست غربالگری شنوایی نوزادان مشکوک به کم شنوایی باشد، ارزیابی نهایی را برای هر دو گوش انجام دهند. همچنین ارزیابیهای دورهای و منظم جهت سنجش اعتبار نتایج و پایش وضعیت شنوایی با مراجعه به مرکز شنوایی سنجی نوزاد ضروری میباشد.
شنوایی سنجی نوزاد تازه متولد شده
به طور کلی برای غربالگری اولیه شنوایی نوزادان از 2 تست زیر استفاده میشود. تست های نامبرده ممکن است به تنهایی یا باهم استفاده شوند. چنانچه آزمایشات غربالگری نشان دهند که کودک شما مشکل شنوایی دارد، نیاز است برای اندازه گیری دقیقتر و انتخاب روش درمانی موثرتر، آزمایشات بیشتری انجام بگیرد. نوزادان کم شنوا باید قبل از 3 ماهگی شناسایی شوند. درمان میتواند قبل از 6 ماهگی کودکان شروع شود زیرا این بازه سنی زمان مهمی برای رشد گفتار و زبان است.
-
انتشارات صوتی برانگیخته یا EOAE
در این آزمایش از یک پلاگین کوچک و انعطاف پذیر استفاده می شود که در داخل گوش نوزاد قرار میگیرد. صداها از طریق این دوشاخه به داخل گوش نوزاد ارسال میشوند. یک میکروفون در دوشاخه پاسخ های صوتی گوش طبیعی را در واکنش به صداها ضبط میکند. این آزمایش بدون درد بوده و تنها چند دقیقه طول میکشد و در هنگامی که نوزاد خواب است انجام میشود.
-
پاسخ شنوایی ساقه مغز یا ABR
در این آزمایش از الکترود ها که با چسب به پوست سر کودک متصل هستند استفاده می شود. هنگامی که کودک خواب است، صداهایی کلیک مانند به گوش نوزاد ارسال شده و فعالیت مغز در هنگام پاسخ به صداها ثبت میشود. این آزمایش نیز بدون درد بوده و تنها چند دقیقه طول میکشد.
هدف از انجام شنوایی سنجی کودکان چیست؟
به طور کلی؛ هدف از انجام شنوایی سنجی کودکان این است که مشکلات شنواییشان تا سه ماهگی آنها تشخیص داده شده و در صورت نیاز نیز تجویز سمعک در منزل انجام میگیرد. در این صورت؛ ابزار کمک شنوایی به کمک والدین میشتابند تا نوزادانشان نیز در مسیر رسیدن به شش ماهگی که سن طلایی زبانآموزی محسوب میشود، با مشکلی مواجه نشود. بنابراین انجام اقداماتی که منجر به شناسایی تمامی علائم مرتبط شوند، بسیار ضروری است! با توجه به آثار جبرانناپذیر بیتوجهی به کم شنوایی کودکان؛ توجه به کم شنواییِ خفیف آنها نیز حائز اهمیت است! چرا که این امر میتواند موجب تاخیر در گفتار و زبان آنها گردد! اگر کودکان در حین تولد به بیماری یا بیماریهای دیگری مبتلا باشند، باز هم انجام غربالگری و شنوایی سنجی برای آنها ضروری است. از جمله مهمترین مشکلات حین تولد که باعث کم شنوایی در نوزدان میشوند؛ میتوان به موارد زیر اشاره نمئ: نوزادانی که به علت طولانی شدن زمان بارداری یا پیچیده شدنِ بند ناف مادر به دور گردنشان؛ دچار کمبود اکسیژن و یا خفگی میشوند. نوزادانی که با ناهنجاریهایی در سر و صورت همچون شکاف کالم یالب، لاله گوش و... متولد میشوند. نوزادانی که در حین تولد، وزن بسیار کمی دارند که البته این مورد بیشتر در کودکان نارس مشاهده میشود. نوزادانی که حاصل یک ازدواج فامیلی بوده و در تاریخچه خانوادگی آنها؛ کم شنوایی ارثی نیز به ثبت رسیده است.
شنوایی سنجی نوزاد چند مرحله است؟
شنوایی سنجی اولیه در نوزادان با روشهای گوناگونی از جمله ای بی آر انجام میپذیرد. مرحله اول آن در بدو تولد نوزاد و در بیمارستان پیش رفته و پزشکان نیز جهت اطمینان از سلامت شنوایی به سراغ تست ای بی آر میروند. ( بنابراین میتوان گفت بدو تولد؛ بهترین زمانِ شنوایی سنجی نوزاد محسوب میشود. ) اما انجام این تست در برخی از نوزادان ممکن است نتیجه مثبت را به دنبال نداشته باشد ولی این مسئله؛ دلیل بر نقص شنوایی نوزاد نبوده و حتی تا حدودی طبیعی است! چرا که در برخی از مواقع، مایعات جنینی جاری در فضای گوش میانی نوزاد به طور کامل جذب نمیشوند و به همین دلیل؛ ضرورتی مبنی بر انجام بررسیهای بیشتر وجود ندارد. مرحله دوم تست را باید در یک ماهگی نوزاد انجام داد. چنانچه نتایج به دست آمده از تست مثبت باشد، دیگر نیازی به انجام بررسیهای بیشتر نیست. در غیر اینصورت؛ نوزاد باید باز هم تحت آزمایش قرار گیرد. ضرورت انجام دوباره تست برای آن دسته از نوزادانی است که فاکتورهای خطر برای کم شنوایی را دارا بوده و به عبارتی در شرایط ویژهای به سَر میبرند. بنابراین با توجه به توضیحات ذکر شده، میتوان گفت اولین مرحله در شنوایی سنجی کودکان؛ انجام غربالگری شنوایی است که البته این روشها کاملاً غیر تهاجمی بوده و به نحو سادهای نیز قابل انجام میباشند.
تکنیکهای شنوایی سنجی کودکان را نمیتوان با اتکا به روشهایی همچون شرطیسازی یا قرارگیری بر روی صندلیهای مخصوص و انجام آزمایشهای گوناگون که نیازمند همکاری همهجانبه کودک میباشد، به ثمر رساند. چرا که با این کار علاوه بر اتلاف زمان و انرژی والدین؛ روحیه کودک نیز متزلزل شده و دچار خستگی خواهد شد. به همین دلیل؛ پروسه شنواییسنجی با به کارگیریِ روشهای آبجکتیو انجام میگیرد که نیازی به همکاری کودک ندارند و آنان را میتوان زمانی که کودک در خواب کامل است نیز انجام داد. استفاده از برخی داروهای خوابآور به تسریع روند درمان کودک کمک میکند. البته که نباید در این زمینه، وسواس و نگرانی بسیاری به خرج داد و به عبارتی؛ مشکلات مربوط به شنوایی را به تمامی کودکانی که تازه به دنیا میآیند، نسبت داد! چرا که با اتکا به تحقیقات انجام شده در اینباره، میتوان گفت اکثریت کودکانی که به دنیا میآیند؛ دارای سطح شنوایی نرمالی میباشند اما معمولا از هر هزار کودک، سه کودک به مشکلات شنوایی مبتلا میشوند و در این بین، باید به آن دسته از نوزادانی که در حین تولد دارای میزان بالایی از زردی هستند نیز توجه بیشتری نشان داد. بنابراین توضیحات ذکر شده، اثبات میسازند که پیگیری شنوایی سنجی کودکان و یا همان غربالگری شنوایی نوزادان در حین تولد از اهمیت بسیاری برخوردار میباشد. چرا که اگر مشکلات مربوط به شنوایی نوزادان در زمان مناسبی تشخیص داده نشوند؛ آنگاه در آینده، گفتار و زبان نوزاد نیز گریبانگیرِ مشکلات بسیاری خواهند گشت!
تست ای بی آر چیست؟
در صورتی که آزمایشات شنوایی سنجی نوزدان و کودکان به انجام رسیده و نتیجه این امر نیز دریافت پاسخ رد و یا مشکوک به وجود کم شنوایی باشند، آنگاه استفاده از تست ای بی آر ضرورت مییابد. چرا که به واسطه این تست، میتوان میزان کم شنوایی در کودک را تشخیص داده و به دنبال آن، اقدامات مرتبط با درمان او را پیگیری نمود. تست ای بی آر با دیگر تستهایی که در این زمینه انجام میشوند، تشابهات بسیاری داشته و در آن، از الکترودهایی استفاده میشود که به سر کودک چسبانده شده و محرکهای صوتی گوشها و پاسخهای عصبی دریافتی را ثبت میکنند. با انجام این تست، پزشکان موفق به آستانهگیری شنوایی میشوند. برای انجام تست ای بی آر خواباندنِ کودک ضروری است. چرا که مدت زمان انجام تست ای بی آر نسبت به غربالگری طولانی تر بوده و حرکت یا بیقراری کودک بر روی نتیجه به دست آمده، اثر منفی میگذارد. انجام این تست را از سطوح بالا شروع کرده و امواج را به ثبت میرسانند تا سطوح شدتی پایینتر نیز از بین بروند و با این کار؛ میزان کم شنوایی کودک مشخص گردد. اگر با انجام تست ای بی آر مشخص گردد که کودک مبتلا به کم شنوایی است ( خفیف یا شدید ) آنگاه در اولین فرصت باید استفاده از سمعک نیز برای او تجویز گردد. چرا که اگر مداخله زودهنگام در این پروسه انجام نگیرد، آنگاه در گفتار و زبان کودک نیز تاخیر صورت گرفته و در گفتار نیز با مشکلاتی مواجه میشود! در نتیجه میتوان گفت شنوایی سنجی کودکان در چگونگیِ گفتار و زبان کودکان، نقش موثری را ایفا میکند و به همین دلیل در بسیاری از مواقع؛ هوم ویزیت سمعک به کمک والدین نگران و پر از دلهره میشتابد.
روش های سنجش میزان شنوایی اطفال
ارزیابی شنوایی کودکان را میتوان با استفاده از روشهایی همچون تاریخچهگیری دقیق، معاینه اتوسکوپی گوش، تستهای رفتاری و همچنین تستهای فیزیولوژیک و الکتروفیزیولوژیک انجام داد. اولین اقدام پزشکان در راستای ارزشیابی شنوایی کودکان؛ این است که از طریق والدین نوزاد، به خوبی از جزئیات مرتبط با وضعیت شنوایی او آگاه گردند. در این صورت ادیولوژیست نیز بر پایه عملکرد فیزیکی، رشدی و رفتاری کودک راهنماییهای لازم را دریافت نموده و نتایج تاریخچهگیری به انتخاب روشهای درست جهت ارزیابی شنوایی کمک میکند. اتوسکوپی گوشی خارجی و همچنین پرده گوش کمک میکند تا پزشک معالج موفق به بررسی دقیق علائم بیماری، بدشکلیهای موجود و اطلاع از وجود هرگونه جسم خارجی در گوش نوزاد گردد. معاینه دقیق قسمتهای مختلف گوش به خارج ساختنِ جرمهای موجود و یا برطرف ساختنِ انسداد مجرای گوش کمک شایانی میکند. تمامی این روشها به اطمینان خاطر والدین از سلامت شنوایی نوزادشان کمک شایانی میکنند.
از آنجایی که در طول زمان و بسته به عوامل رشدی و محیطی گوناگون؛ مرتبا زبان و دایره واژگان کودکان دچار رشد و تغییر میگردد، بنابراین بهرهگیری از تستهای گفتاری همچون ادیومتری گفتاری ممکن نیست و به همین دلیل؛ روش جایگزینی برای تعیین آستانه آگاهی از اصوات گفتاری در نظر گرفته شده است. در واقع این تست را میتوان سطحی از صدا دانست که در آن، کودک تنها میتواند محرکهای گفتاری را کشف نموده و با این کار؛ موفق به تشخیص دیگر محرکهای گفتاری نیز گردد. علاوه بر آن؛ این توانایی را خواهد داشت تا به محض شنیدن هرکدام؛ عکسالعمل درست را هم از خود نشان دهد. لازم به ذکر است که در کلینیک تخصصی شنوایی سنجی سمعک برتر؛ تمام آزمونهای فیزیولوژیک و الکتروفیزیولوژیک و آزمایشات رفتاری شنوایی برای همه نوزادان و کودکانی که در ردههای سنی مختلف هستند، انجام شده و در صورتی که با بررسی نتایج حاصل از آنان، نیاز به انجام مداخلات و روشهای درمانی مشخص گردد، والدین نیز از مشاورههای لازم برخوردار میشوند. بنابراین اگر دست یافتن به پاسخ سوالِ « برای شنوایی سنجی نوزاد به کجا مراجعه کنیم » ذهنتان را درگیر خود ساخته، باید بهتان بگوییم که از حالا به بعد؛ دیگر نیازی نیست تا در اینرابطه، دغدغهای داشته باشید! چرا که خدمات کلینیک تخصصی شنوایی سنجی سمعک برتر به شما در طی کردن موفق و سریع پروسه شنوایی سنجی نوزادتان کمک میکند. این کلینیک سالهاست که با هدف دسترسی آسان شهروندان به خدمات شنوایی سنجی نوزادان در تهران تاسیس شده و رسالت خود را برطرف ساختن هرگونه مشکل مربوط به شنوایی میداند.
شنوایی سنجیِ کودکان سخت آزمون
کودک سخت آزمون به آن کودکی گفته میشود که که نیازهای ویژهای داشته و نمیتوان از تکنیکهای رایج برای اطلاع از وضعیت گنوایی او استفاده کرد! کودکان کم توان ذهنی، اوتیسم و فلج مغزی نیز در این دسته قرار میگیرند. اگر هم بیشتر از یکی از این موارد در کودک مشاهده کردد، آنگاه به آن کودک، کودک چند معلولیتی میگویند. در اینگونه موارد خاص، ادیولوژیست وظیفه دارد تا با به کارگیریِ روشهای مختلف شنوایی سنجی اطفال، به اثبات وجود یا عدم وجود کم شنوایی محیطی و مرکزی در آنها بپردازد. یکی از موثرترین اقدامات در پروسه درمان کودکان اینچنینی؛ انجام تست ای بی آر میباشد. هرچند که نمیتوان آن را به عنوان راهحلی با درصد کارآمدی بسیار بالا دانست اما نتایج حاصل از آن، به تسریع روند درمان کودک کمک شایانی میکند. چرا که خیلی از کودکان این چنینی با مشکلات ساختاری نیز دستوپنجه نرم میکنند. انجام دیگر تستهای مرتبط در کنار ارزیابیهای رفتاری کمککننده هستند و در اطلاع از میزان کم شنوایی کودکان موثر میباشند. به عنوانمثال؛ کودکانی که مبتلا به اختلال اوتیسم بوده و از برقراری تماس چشمی امتناع میکنند، نسبت به محرکات گفتاری بیتوجه بوده و به خیره شدنِ طولانی مدت بر روی اشیا تمایل بسیاری دارند. تحقیقات نشان میدهند که اختلال اوتیسم در کودکان کم شنوا نیز دیده شده و ادیولوژیست نیز وظیفه دارد تا با استفاده از تستهای مرتبط به وجود هرگونه ضایعه شنوایی در آنها پی ببرد.
آزمون های شنوایی سنجی
در سالهای اخیر برای چک کردن میزان سلامت نوزادان و پاسخ به سوال پرتکرار « شنوایی سنجی نوزاد چیست؟ » برنامههای مختلفی در نظر گرفته شده است. از جمله طراحی مجموعه آزمونهایی که در طی آنان؛ ارزیابیهای فیزیولوژیک و الکتروفیزیولوژیک از قبیل ای بی آر انجام میگیرند. در واقع؛ استفاده از روش ای بی آر کمک میکند تا پزشکان موفق به تخمین آستانه شنوایی مفید نوزادان گردند. این روش همچنین برای آن دسته از کودکانی که سلامتیشان به واسطه عواملی همچون کمبود اکسیژن و یا زردی بسیار بالا و... تهدید میشود هم بسیار مفید میباشد. در رده سنی بالای شش ماه؛ علاوه بر آزمونهای فیزیولوژیک و الکتروفیزیولوژیک شنوایی که انجام میگیرند؛ آزمونهای رفتاری نیز برای پایش شنوایی سنجی کودکان مورد استفاده افراد قرار میگیرند. به عنوانمثال؛ ادیومتری رفتاری شرطی و یا ادیومتری بازی برای کودک استفاده شده و بدینوسیله؛ عکس العمل او نسبت به اصوات گوناگون مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد. ادیومتری رفتاری کمک میکند تا تخمینی از توانایی عملکردی کودک برای پزشکان و والدین او فراهم گردد.
تست های شنوایی سنجی نوزاد
تست گسیل صوتی گوش – Otoacoustic Emission(OAE) ، پاسخهای آکوستیکی تولید شده توسط گوش داخلی (حلزون شنوایی) در واکنش به محرکهای صوتی را اندازه گیری می کند. تست OAE با قرار دادن یک پروب کوچک که شامل یک میکروفون و یک بلندگوی کوچک است، در مجرای گوش خارجی انجام می گیرد.
این تست زمانی انجام می شود که نوزاد در حالت خواب باشد. محرک های صوتی از طریق میکروفون موجود در پروب به درون گوش ارسال می شود. زمانی که این محرکها، به اندام حلزونی شکل (Cochlea) گوش داخلی می رسند، سبب ارتعاش سلولهای مویی خارجی می شوند که این به نوبه خود سبب تولید صدای بسیار ضعیفی می شود که برگشت این صدا به گوش خارجی، توسط میکروفون دستگاه OAE ثبت می شود. متخصصین شنوایی شناس می تواند صداها را تشخیص داده و آن ها را مورد بررسی قرار دهد. اگر صدایی ضبط شده باشد می توان نتیجه گرفت که نوزاد تست را پشت سر گذاشته است. مدت زمان انجام این تست بین ۵ تا ۸ دقیقه متغیر است.
تست شنوایی OAE برای یافتن حرکت امواج صوتی در قسمت داخلی گوش نوزاد انجام میشود. یک صدای تیک تاک فرستاده میشود و گوش آزمایش میشود که آیا فوراً به این صدا پاسخ میدهد یا خیر. شنوایی سنجی نوزاد زمانی انجام میشود که نوزاد آرام و خواب است. برای گرفتن نتایج بهتر، یک نفر نوزاد را شیر میدهد یا نگه میدارد تا به او احساس آرامش بدهد.
احتمالاتی دیگری نیز می تواند سبب رد شدن در تست OAE شود از جمله : وجود عفونت در گوش میانی می باشد که مانع ثبت پاسخ های سلول مویی می شود. در این حالت نیز تست تمپانومتری برای ارزیابی تکمیلی توصیه می شود. تست OAE یک تست سریع و حساس است. در نوزادان در ۳ روز اولیه تولد آزمون OAE انجام می شود. در برخی از مواقع بدلیل وجود مایع در در گوش تعدادی از کودک در این آزمون رد می شوند ولی والدین نباید نگران باشند و دو هفته بعد برای تکرار تست و در صورت لزوم تست aBR باید مراجعه کنند. در تست OAE پاسخ سلول های مویی خارجی حلزون ثبت می شود.
تست پاسخ شنوایی مغزی (abr)
به منظور پردازش صدا، پالسهای الکتریکی از طریق عصب، از گوش داخلی به ساقه مغز (قسمت تحتانی مغز) ارسال می شود. تست ABR – Auditory Brainstem Response پاسخ ساقه مغز را به صدا ارزیابی کرده و یکپارچگی سیستم شنوایی از گوش تا ساقه مغز را مورد بررسی قرار می دهد. برای انجام تست ABR، چهار الی پنج الکترود بر روی سر نوزاد قرار می گیرد و سپس از طریق پروب کوچکی که در مجرای گوش نوزاد قرار داده می شود، محرکهای مختلف صوتی به داخل گوش ارسال می شود. این محرکها باعث تحریک عصب شنوایی شده و پالسهای الکتریکی از طریق عصب به مغز منتقل می شود. فعالیت های الکتریکی تولید شده توسط عصب، از طریق الکترودهایی که به سر نوزاد متصل است ثبت شده و بصورت شکل موج، در کامپیوتر به نمایش در می آید. متخصص شنوایی شناس می تواند محرکهای صوتی مختلف (تن خالص، کلیک و …) را در شدت های متفاوت ایجاد کرده و از این طریق ضعیف ترین شدت صوتی که نوزاد قادر به شنیدن آن است را تعیین کند.
در غربالگری شنوایی سنجی نوزاد، فقط از یک نوع محرک صوتی برای انجام تست ABR استفاده می شود که به آن “کلیک” گفته می شود. کلیک متشکل از چندین صدای مختلف (طیف فرکانسی گسترده) است که می تواند بصورت یکجا اطلاعات بیشتری را در ارتباط با سیستم شنوایی در اختیار شنوایی شناس قرار دهد. محرک صوتی کلیک، عموما در شدت صوتی بالا و پایین تولید می شود. اگر شکل موج مناسبی ثبت شود، نوزاد تست را با موفقیت سپری کرده است. برای انجام این تست نیز نوزاد باید در حالت خواب باشد. انجام تست ABR نسبت به تست OAE زمان بر بوده و در حدود ۱۵ دقیقه به طول می انجامد.
تست ABR بهترین گزینه برای شنوایی سنجی نوزاد و کودکانی است که همکاری ندارند و یا در آزمونهایی غربالگری رد شده اند . در تست ABR سه الکترود استفاده می شود که یکی را به پیشانی وصل می کنند و یکی دیگر را به محل بین ابروها و الکترود سوم را به پشت گوش متصل می کنند. این الکترودها امواج مغزی عصبی و ساقه مغز را ردیابی می کنند.
حقایقی درباره تست ABR
• تست aBR پاسخ مغز به اصوات شنیداری را اندازه می گیرد.
• این تست اغلب برای نوزادانی که در آزمون غربالگری رد شده اند انجام می شود
• تست ABR بدون درد و آسیب است.
• این تست یک تست کامل و دقیق است اگر کودک خوابیده باشد و یا در حالت بدون حرکت و چشمان بسته آرام باشد.
• اگر فرزندتان کمتر از ۶ ماه سن دارد می بایست در حالت چرت زدن این تست گرفته شود.
• اگر فرزندتان ۷ سال به بیشتر سن دارد می توان این تست را در حالت بیداری و آرام و دراز کشیده انجام داد.
تست تمپانومتری ( tympanometry )
یکی دیگر از تست هایی که می تواند بعنوان تست شنوایی سنجی نوزاد قرار بگیرد تمپانومتری است .هدف از این تست بررسی شرایط گوش میانی و حرکت پرده گوش و استخواچه ها می باشد. تمپانومتری میزان کم شنوایی را مشخص نمی کند ولی می تواند در جهت تشخیص نوع کم شنوایی به شنوایی شناس و پزشک کمک کند. با کمک تست تمپانومتری می توان اطلاعات مفیدی در مورد پرده گوش و یا پارگی آن و .. بدست آورد. تمپانومتری با گذاشتن یک لوله در گوش انجام می شود.
در صورتیکه کودک شما به کم شنوایی مبتلاست، مهمترین قدم بعد از تشخیص میزان کمشنوایی، تجویز سمعک و پیدا کردن بهترین کلینیک سمعک است. کلینیک سمعک برتر، بهترین مرکز خرید سمعک برای نوزاد میباشد.
بیماری های موثر بر روی شنوایی کودکان
- سرخجه: این بیماری با عنوان سرخک آلمانی نیز در میان عموم مردم شناخته میشود و از طریق هوا و یا مادر آلوده، نوزاد را به خود مبتلا میسازد. در صورت ابتلای نوزاد به سرخجه، حدودا 50 درصد شنوایی او تحتتاثیر قرار گرفته که در نوع خود نیز مقدار بالایی محسوب میشود! این بیماری به مرور زمان؛ باعث کم شنوایی ملایم تا شدید آن هم به صورت یکطرفه یا دوطرفه با الگوی نامتقارن در بیمار میشود. معمولا کم شنوایی در سرخجه در بدو تولد دیده نشده و توصیه میشود تا والدین بیماران مبتلا به این بیماری؛ تا دو سالگی به طور مرتب، پیگیر انجام تستهای شنوایی سنجی کودکان باشند.
- مخملک: این بیماری در بین برخی از افراد به زبان توتفرنگی نیز معروف بوده و به عنوان یک بیماری عفونی و مسری برشمرده میشود. احتمال ابتلا به آن در دوره کودکی و در فصول سرما بیشتر بوده و معمولا با درد، تهوع و تب بالا همراه است. مخملک در صورت تنفس مکرر هوای آلوده و یا استفاده از وسایل مشترک همجون اسباببازی، ظروف غذا و... انتقال یافته و به همین دلیل، مربیان مهد کودک بسیار نگران وقوع و شیوع آن در میان کودکان میباشند. با ابتلای به این بیماری خطرناک؛ سریعا دچار کم شنوایی نخواهید شد و این اتفاق، به مرور زمان رخ خواهد داد.
- آبله مرغان: آبله مرغان از رایجترین بیماریهای خفیفی است که بالاترین سطح واگیرداری را نیز به خود اختصاص داده است! این بیماری در ابتدا توسط ویروسی به نام هرپس ایجاد میشود و حتی میتواند از مادر باردار نیز به جنین سرایت کند. از عوارض این بیماری میتوان به وزن کم در حین تولد، حملات پیدرپیِ تشنجی، میکروسفال و... اشاره نمود. کم شنواییِ ناشی از این ویروس در حد ملایم تا عمیق است.
- سرخک: سرخک را میتوان یک نوع عفونت سیستم تنفسی دانست که ابتلای به آن، علایم راش پوستی، تب و سرفه را نیز به همراه دارد. ویروس سرخک به قدری قدرتمند است که به واسطه سیستم تنفسی فوقانی و از طریق شیپور استاش، گوش میانی را درگیر کرده و سبب کم شنوایی از نوع انتقالی در فرکانسهای پایین و میانی میشود. هر فرد در صورت ابتلای به آن به مرور زمان، سطوح مختلفی از کم شنوایی را تجربه میکند. با توجه به درد و عوارض ناشی از این بیماری در صورت ابتلای به آن، حتما به طور منظم به کلینیکهای شنوایی سنجی مراجعه کنید. با این کار از بروز هرگونه مشکل و عارضه احتمالی نیز جلوگیری خواهید نمود.
- اوریون: ویروس اوریون از طریق هوا و مایع بزاق از فردی به فردی دیگر منتقل میشود. کم شنوایی در اوریون به صورت ناگهانی بوده و افراد مبتلا به آن دچار کم شنوایی یکطرفه، وزوز گوش و یا حتی سرگیجه میشوند.
کلینیک سمعک برتر، ارائه دهنده خدمات شنوایی سنجی نوزاد
در صورت نیاز به خدمات شنوایی سنجی و آگاهی از سوال متداول « چگونه شنوایی نوزاد خود را بسنجیم؟ » میتوانید به کلینیک سمعک برتر که بهترین مرکز شنوایی سنجی نوزاد در تهران می باشد، مراجعه کنید. این کلینیک و کادر حرفهای آن با دریافت هزینهای مناسب به شما کمک میکنند تا در کوتاهترین زمان ممکن، اقدامات مرتبط با خرید سمعک در منزل را پیگیری نموده و دریابید که شنوایی سنجی نوزاد چه زمانی انجام میشود. در اینصورت، تمامی نیازهایتان رفع شده و به آسانی، به دغدغههایتان نیز خاتمه خواهید بخشید.
سوالات متداول درباره شنوایی سنجی نوزاد
- پزشکان برای چه نوزادی، سمعک را تجویز میکنند؟
در صورتی که بعد از انجام تست ای بی آر علائمی مبنی بر سطح پایین شنوایی حتی در حد خفیف مشاهده گردد، آنگاه سمعک مناسب برای کودک نیز تجویز خواهد شد. - با کودکانی که در حین انجام تست ای بی آر نمیخوابند، چه کنیم؟
در چنین شرایطی، بهترین توصیه به والدین این است، زمانی به کلینیک مربوطه مراجعه کنند که کودک خسته و به عبارتی خوابآلود باشد
منبع: www.nhs.uk