جرم گوش و تجویز سمعک
وکس یا جرم گوش به صورت نرمال یا طبیعی وجود دارد اما اگر مقدار آن بیشتر از حد معمول گردد، می تواند باعث سختی و یا عدم انجام تجویز سمعک گردد. به صورت کلی باید بدانید که جرم گوش فقط در حدود 5 درصد شنوایی را کم می کند و اگر شخصی میزان شنوایی اش بسیار کم است، جرم گوش باعث آن نیست.
اگر جرم گوش آنقدر زیاد باشد که مانند دیواری کانال گوش را پر کرده باشد حتما باید ابتدا به وسیله گلیسرین فنیکه که تحت نظر پزشک گوش و حلق و بینی تجویز شده، نرم گردد و سپس ساکشن گوش انجام شود و بعد از آن سمعک تنظیم گردد. چرا که باعث سوت سمعک می شود. در مواردی که جرم گوش نرم باشد بیمار به پزشک گوش و حلق و بینی همان لحظه ارجاع شده و ادامه کار تجویز سمعک انجام می شود. کلینیک سمعک برتر ارائه انواع سمعک های پشت گوشی، داخل گوش و... با بیش از 23 سال تجربه کاری می باشد.
جرم گوش چیست؟
جرم گوش (سرومن) مادهای موم شکل بوده که خاصیت ضد باکتریایی و روانکنندگی دارد و از گوش در برابر آسیبهای احتمالی محافظت میکند. چنانچه این ماده به اندازه ترشح شود، مشکلی به وجود نمیآورد، اما اگر بیش از حد ترشح شود یا به بیان دیگر این ماده مومی شکل در گوش تجمع کند، میتواند شنوایی را کاهش دهد یا حتی باعث درد گوش شود. در چنین مواقعی فرد به درمان فوری پیدا میکند.
ساختار گوش به صورتی است که میتواند خود را تمیز کند، به همین دلیل اغلب افراد به پاکسازی گوش احتیاجی ندارند اما زمانی که جرم گوش با رسوب زیادی همراه باشد، به شکل علائمی مانند ماده مومی شکل به رنگ زرد در میآید. متخصص گوش و حلق و بینی با گرفتن شرح حال بیمار و پس از بررسی گوش با استفاده از اتوسکوپ، تجمع موم گوش را تشخیص میدهد.
علائم جرم گوش
ممکن است کانال گوش بیمار بسیار کوچک باشد یا دارای شکل غیرطبیعی باشد، در نتیجه فرایند خروج موم از گوش او سختتر خواهد بود. در چنین مواقعی ممکن است موم گوش پنهان بماند و در مجرا تجمع پیدا کند. در ادامه علائمی را بیان میکنیم که میتوانند نشان دهنده تجمع بیش از حد جرم گوش باشند:
- کاهش شنوایی
- گوش درد
- احساس کیپی گوش
- وزوز گوش
- تب و سرگیجه
- خارج شدن ترشحات از مجرای گوش
- احساس بوی نامطبوع از گوش
- احساس خارش شدید داخل گوش
علت تجمع بیش از حد جرم گوش چیست؟
اصلیترین دلیل ساخته شدن بیش از حد جرم گوش را میتواند برداشتن بیش از حد آن از مجرای گوش دانست. زمانی که گوش خود را با مواردی مانند سواب پنبه، سنجاق و سایر اشیاء نوک دستکاری کنید، موم بیشتری تولید خواهد شد. استفاده بیش از حد از هدفون و هندزفری نیز دلیل دیگری برای این موضوع است. استفاده زیاد از این وسایل صوتی باعث میشوند که موم گوش به صورت طبیعی از مجرای گوش خارج نشود و در نتیجه انسداد و تجمع به وجود بیاید.
میزان ترشح موم گوش در چه کسانی بیشتر است؟
میتوان گفت میزان موم گوش در افراد زیر بیشتر است:
- افرادی که با افزایش سن مواجهاند
- افراد مبتلا به بیماری پوستی
- افرادی که گوش آنها موی زیادی دارد
- افرادی که دچار اختلال رشدی هستند
- افرادی که شکل کانال گوش آنها غیرطبیعی است
درمان جرم گوش بیش از حد
به این نکته توجه کنید که گوش یکی از اعضای حساس و حیاتی بدن است؛ در نتیجه بیرون آوردن موم اضافی از آن توسط خودتان، کار خطرناکی است و کوچکترین بیاحتیاطی میتواند موجب پاره شدن پرده گوش شود. در صورتی که پزشک تجمع بیش از حد جرم گوش را تشخیص داد، یک روش یا ترکیبی از فرایندهای پزشکی را برای برطرف کردن این مشکل انجام میدهد. روشهای درمانی برای برطرف کردن جرم گوش اضافی عبارتند از:
- پزشک با استفاده از یک قاشق پلاستیکی (کورت) جرم گوش اضافی را خارج میکند.
- پزشک میتواند برای خارج کردن موم از آب ولرم، بیکربنات سدیم و سایر قطرههای قوی استفاده کند.
- استفاده از دستگاه مکش ملایم یکی دیگر از روشهای رایج برای خارج کردن جرم گوش اضافی است.
آیا جرم گوش اضافی میتواند باعث عفونت شود؟
بله. جرم گوش مجموعهای سلولهای مرده، گرد و خاک و چربی در رطوبت است که تجمع بیش از حد آن میتواند بستر رشد باکتری و قارچ را فراهم کند. در نتیجه احتمال ابتلا به عفونت گوش را بالا میبرد.
آیا جرم گوش عمر سمعک را کاهش میدهد؟
با توجه به اسیدیته بودن جرم گوش، باید به صورت منظم و روزانه سمعک خود را تمیز کنید تا طول عمر سمعکتان افزایش یابد و کمتر به تعمیر نیاز پیدا کند. سمعکهای نامرئی و داخل گوشی به طور مرتب در معرض جرم گوش هستند. ورود موم گوش اضافی به داخل این دسته از سمعکها میتواند باعث خراب شدن قطعات آنها شود. در نتیجه اگر گوش شما موم بیش از حد ترشح میکند باید این مشکل را برطرف کنید و یا از سمعکهای پشت گوشی استفاده کنید تا فرایند شنوایی شما به بهترین صورت باشد.
جمعبندی
زمانی که احساس گرفتگی گوش و افت شنوایی کردید یا علائمی مانند خارش بیش از حد گوش و وزوز را داشتید، بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. توصیه میکنیم برای تمیز کردن گوش، خارج کردن موم اضافی و همچنین رفع انسداد کانال گوش، به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.