وزوز گوش
سابق بر این وزوز گوش یا همان تینیتوس راه حلی نداشت. به هر دلیلی که (به جز موارد تومور و...) وزوز ایجاد شده بود، نظر پزشکان این بود که باید صدای وزوز را تحمل کرد. اما امروزه میدانیم که هر چند وزوز گوش بیماری نیست اما می تواند نشانه بیماری سرگیجه یا کم شنوایی باشد. امروزه روش های مختلفی را از لحاظ توانبخشی برای صدای گوش پیشنهاد می کنند اما بهترین روشی که انجام می شود روش ناچ تراپی و توانبخشی TRT و CBT است.
علت وزوزگوش چیست و چگونه درمان میشود؟
وزوز گوش یک مشکل رایج است که طبق آمار، حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افراد را درگیر میکند که بیشتر آنها افراد مسن هستند. زمانی که صدای زنگ، غرش، زمزمه یا صداهای دیگری را در یک یا دو گوش خود احساس میکنید، میتوان گفت دچار وزوزگوش شده اید. این اصوات منشا خارجی ندارند و معمولاً افراد دیگر قادر به شنیدن آنها نیستند. دلایل مختلفی میتوانند باعث وزوزگوش شوند. همچنین روشهای درمانی مختلفی نیز برای تسکین این مشکل وجود دارند. ما در این مقاله شما را بیشتر با بیماری وزوزگوش آشنا میکنیم. پس تا انتهای این مطالب با ما همراه باشید.
طبق تحقیقات انجام شده برای مهار وزوزگوش و درمان صدای گوش، بهترین روش پیشنهادی که محققان آن را بررسی کردهاند و تقریباً بعد از ۶ ماه تا یکسال نتیجه ای معادل ۸۵ درصد کاهش را داشته است ،روش تی آر تی و سی بی تی می باشد استفاده از ماسکرو یا هم زمان استفاده از سمعک بهترین روش پیشنهادی جهت مهار تینیتوس است ابتدا بیمار به پزشک گوش و حلق و بینی و یا پزشک مغز و اعصاب مراجعه میکند. پس از بررسیهای لازم از طرف پزشک به ادیولوژیست ارجاع داده می شود. بررسی شنوایی و ارزیابی تینیتوس صورت می گیرد و بر اساس تشخیص پزشک ماسکر ویاسمعک و یا هر دو توصیه می گردد.
علل وزوزگوش چیست؟
دلایل مختلفی میتوانند در بروز این مشکل تاثیر داشته باشند:
- اضطراب و استرس بیش ازحد
- شنیدن مداوم صدای بلند
- افت شنوایی با افزایش سن
- جرم گوش
- بیماری منییر
- اتواسکلروز
- تومورها و آسیبهای سر و گردن
- اختلالات مفصل گیجگاهی فکی
- بیماری فشار خون بالا
- جریان خون نامنظم
- ناهنجاریهای شریانی وریدی
- تومور عصب شنوایی
علائم وزوزگوش
همانطور که در ابتدای مطلب بیان کردیم، مهمترین نشانه وزوزگوش این است فرد صداهای مزاحمی را میشوند که وجود خارجی ندارند. این اصوات شامل زنگ زدن گوش، کلیک کردن، غرش، زمزمه، سوت، صدای باد و… هستند. چنانچه شدت این صداها بیشتر شود، تمرکز فرد در انجام کارهای روزانه ضعیفتر شده و حتی میتوانند بر خواب شبانه او نیز اختلال وارد کنند. سرگیجه و سردرد ناشی از وزوزگوش میتواند فعالیتهای روزانه شما را مختل کند؛ به گونهای که کارکردن، آرامش و حتی خوابیدن شما را با مشکل مواجه نماید.
انواع وزوزگوش
به طور کلی وزوزگوش به دو گروه تقسیم میشود:
-
وزوزگوش ذهنی
وزوز ذهنی، رایجترین نوع وزوزگوش محسوب میشود که به دنبال مشکلات موجود در گوش داخلی، میانی و خارجی پدیدار میشود. همچنین این مشکل میتواند ناشی از وجود مشکلاتی در عصب شنوایی شما باشد. همچنین چنانچه بخش پردازش سیگنالهای عصبی به عنوان صدا در مغز بیمار آسیب دیده باشد، ممکن است وزوزگوش ذهنی بروز پیدا کند.
-
وزوزگوش عینی
وزوزگوش عینی (آشکار) نوع نادری از وزوزگوش است که حتی پزشک در هنگام معاینه نیز میتواند آن را بشنود. وزوز عینی در اثر وضعیتهای استخوانچههای گوش میانی، انقباضات عضلانی یا مشکل گروه خونی پدیدار میشود.
درمان وزوزگوش
اولین قدم برای درمان وزوزگوش این است که به درستی علت اصلی آن تشخیص داده شود. متخصص گوش و حلق و بینی سابقه پزشکی شما را میپرسد و گوش، سر و گردن شما را معاینه میکند تا تشخیص دهد آیا وزوز شما ناشی از بیماری زمینهای است یا خیر؟
به همین جهت ممکن است پزشک شما شنوایی سنجی، سی تی اسکن یا ام آر آی را پیشنهاد کند یا با بررسی کم خونی، مشکلات تیروئید و بیماریهای قلبی علت اصلی صدای گوش یا همان وزوزگوش را تشخیص دهد. بعد از تشخیص علت اصلی، پزشک میتواند یکی از اقدامات زیر را برای درمان وزوزگوش صورت بدهد:
جرم گیری گوش
تجمع بیش از حد جرم گوش میتواند موجب وزوز شود؛ به دلیل اینکه فشار جرم بر سلولهای عصبی گوش میانی و داخلی فشار وارد میکند و مغز سیگنالهای این اعصاب برانگیخته را به عنوان سر و صدا دریافت میکند. در نتیجه جرم گوش بیش از حد خود عاملی برای ایجاد صدای گوش یا همان وزوزگوش است. چنانچه پزشک تشخیص دهد که وزوزگوش شما ناشی از جرم گوش فشرده است، میتوان با برداشتن جرم این مشکل را برطرف نمود. توصیه میکنیم خود برای برداشتن جرم فشرده گوش کاری نکنید، زیرا دستکاری گوش میتواند آسیبهای جبران ناپذیری به آن وارد کند.
درمان بیماری عروق
مشکلاتی مانند انسداد عروق گوش، فشارخون بالا یا آترواسکلروز میتوانند موجب وزوزگوش شوند. در نتیجه پزشک با تشخیص علتهای مرتبط، برای درمان بیماری عروق از دارو، جراحی و یا سایر روشها استفاده میکند.
تغییر دارو و قطع داروهای اتوتوکسیک
چنانچه پزشک تشخیص دهد وزوزگوش شما ناشی از داروهایی است که مصرف میکنید، ممکن است آنها را قطع یا کاهش دهد و یا حتی توصیه کند از داروهای جایگزین استفاده کنید. برخی از داروها میتوانند موجب ایجاد یا تشدید صدای گوش شوند که عبارتند از:
- آنتی بیوتیکها
- داروهای ضد سرطان
- دیورتیکها
- برخی داروهای ضد افسردگی
- آسپرین در دوزهای بالا
درمان عفونت گوش
عفونت نیز میتواند باعث بروز مشکل صدای گوش شود. در نتیجه با درمان عفونتهای گوش به خصوص مواردی که مایع گوش میانی شما را تحت تاثیر قرار میدهند، میتوان تا حد زیادی وزوزگوش ناشی از آنها را درمان نمود.
استفاده از ماسکر یا سمعکهای مخصوص
روش صدا درمانی یا همان ماسکر، یکی از روشهای موثر و غیرتهاجمی در درمان وزوزگوش است که در آن با ارائه صدا در فرکانس وزوز، میتواند مشکل وزوزگوش را تا حد زیادی برطرف کند. این روش درمانی برای هر بیمار دارای فرکانس و شدت متفاوتی میباشد. صدای طبیعت، آب، دریا، نویز سفید، نوید صورتی و… برخی از صداهای پوششی هستند که توسط این دستگاه ارائه میشوند.
سمعکهای مخصوص وزوزگوش دارای سیستمهای کاربردی هستند که اصوات مزاحم ناشی از مشکل را تا حد زیادی پوشش میدهند. این دسته از سمعکها علاوه بر برطرف کردن مشکل کم شنوایی، اختلال وزوزگوش را نیز تا حد زیادی رفع میکنند. امروزه برندهای معتبر تولید کننده سمعک تلاش کردهاند سمعکهای جدیدی را مطابق با جدیدترین تکنولوژیهای وزوزگوش به بازار عرضه کنند تا با حذف وزوز و صدای زنگ، کیفیت صدای ارائه شده به بیمار بالاتر برود.
جمعبندی
وزوزگوش میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. به همین جهت بهتر است قبل از هرچیز به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. با معاینه دقیق پزشک میتوان علت اصلی را تشخیص داد و فرایند درمانی مناسب و موثر را شروع کرد. کلینیک تخصصی سمعک برتر، انواع آزمایشات شنوایی از جمله آزمایشات تشخیص وزوزگوش را انجام میدهد. جهت دریافت نوبت و یا کسب هرگونه اطلاعات بیشتر کافی است از طریق شماره تلفنهای ذکر شده در بخش تماس با ما، با کارشناسان کلینیک در ارتباط باشید.